To LUGNET HomepageTo LUGNET News HomepageTo LUGNET Guide Homepage
 Help on Searching
 
Post new message to lugnet.loc.seOpen lugnet.loc.se in your NNTP NewsreaderTo LUGNET News Traffic PageSign In (Members)
 Local / Sverige / faq_6

6) Jag funderar på att skaffa en kamera/hur tar jag bra bilder på LEGO?

På kameran kan ställas några krav, här är några som är bra ur LEGO-synpunkt:
  • Möjlighet att ställa om till makroläge, så att bilder tagna på en halvmeters håll blir skarpa. LEGO är ofta smått så ska man få med detaljerna krävs det att man går nära.

  • Manuell intsällning på ISO-känsligheten (om det är en digital kamera). ISO är ett mått på hur ljuskänslig filmen är, vanligt för 35 mm sikta-knäpp kameror är ISO 200 och 400. Ju högre nummer dessto känsligare film. Alltså, har man ett högre nummer behöver inte filmen exponeras lika länge för att bilden ska fastna, ska man ta kort på saker som rör sig, t.ex. rallybilar är det bra med ett högt ISO värde annars blir bilden lätt oskarp. Det låter väl bra, men nackdelen är att bilden blir “grynig” med höga ISO nummer. Därför är det bra att ha så lågt som möjligt och eftersom LEGO inte rör sig (vanligtvis) vinner man inget på en snabb film. Så, använd så låg inställning som möjligt. Exponeringstiden blir då längre så mer ljus och därmed detaljer kan registreras av kameran. Eftersom exponeringstiden blir lång (ibland närmare en sekund) kan man inte hålla kameran stilla för hand (lägsta rekommenderade handhållna värde är 1/60-dels sekund, står man stadigt och håller i med bägge händerna kan man klara ned till 1/30 men risken är stor att bilden blir oskarp) behöver man ett stativ, vilket för oss in på nästa punkt:

  • Stativfäste under kameran är ett krav och givetvis ett stativ. Stativet bör vara av trebenstyp och justerbart. Dessa finns för runt 300:-. Det behöver inte vara alltför stadigt då man är inomhus och fotar, utomhusfotografering kräver bättre grejjer när det ska ståpå ojämna underlag m.m.. Har du en videokamera kan det vara idé att satsa på ett med bra huvud så att man kan panorera.

  • Timerfunktion. Som redan diskuterats måste kameran stå still, den minsta skakning kan göra bilden oskarp under långa exponeringar. Därför är det bra om det finns en timerfunktion på kameran, på det viset kan man starta fotograferingen och sedan ta händerna från kameran medan kortet tas. En del kameror har fjärrutlösare vilket är en kabel man ansluter med en tryckknapp i änden på, det snabbar upp processen något. En del digitalkameror kan styras från datorn på detta sätt, då ser man bilden på skärmen och kan klicka med musen när bilden ska tas.
Inbyggd kamerablixt är värdelöst i sådana här sammanhang, man får en massa blänk i LEGOt och en del andra problem, vissa färger som t.ex. grått tappar all kontrast och detaljer. Istället ska man satsa på bra belysning. Här är några tips:
  • Det bästa ljus man kan få är från solen eftersom det inte ändrar färgerna, dock ska man inte använda direkt solljus utan indirekt. Är det ett tunt tunt molntäcke på hilmen får man perfekt ljus. I vårt land kan det vara rätt svårt att fånga dessa enstaka tillfällen då det ofta är mörkt på fritiden (utom sommarhalvåret) så man kan lika gärna använda inomhusbelysning.

  • Mycket ljus är bra, fast många ljuskällor är det inte. Låt mig förklara, det är bättre att använda en ljusstark lampa istället för många små av den enkla anledningen att man slipper en massa skuggor. Faktiskt så är lysrör ett bra alternativ då de ger ett mjukt och neutralt ljus. Man får vara lite försiktig med valet av lysrör då en del ger ifrån sig ett gult eller blått sken, detta “färgar” vita klossar och ändrar nyansen på andra. Fråga i en lampaffär vilket lysrör de rekommenderar. Själva armaturen köper man lämpligen på ställen som IKEA, lampaffärer, Clas Ohlson och liknande. De som ska sitta ovanför diskbänkar och liknande fungerar bra och kostar inte allt för mycket. Man kan givetvis även använda andra ljusstarka lampor, t.ex. bygglampor.
Så, när du har koll på kamera och ljus är det dags att fundera på bakgrunden. Även om skärpan är perfekt och färgerna och kontrasterna fina kan köksskåpet i bakgrunden förstöra allt. Här är några tips:
  • För stora modeller kan man hänga ett vitt lakan bakom, det bör finnas i alla hushåll :)

  • Mindre modeller ger man en bakgrund enkelt. Knalla in i bokhandeln och köp två vita lite styvare A2-ark, dessa kostar inte många tior. Sätt sedan upp dem bakom och under modellen i en mjuk båge, undvik skarpa kanter på bakgrunden. En sådan här bakgrund är lätt att redigera bort i datorn efteråt.
Givetvis kan man köpa riktiga studiogrejjer men det är på en helt annan nivå, både kunskapsmässigt och plånboksmässigt så det tar jag inte upp här.

Bra länkar:
Tillbaka till FAQ-sidan.
All text, images, or trademarks in this document are the intellectual property of their respective owners.


©2005 LUGNET. All rights reserved. - hosted by steinbruch.info GbR